Upotreba kolačića

Web stranica davatelja usluga može koristiti kolačiće (male tekstualne datoteke koje poslužitelj šalje na računalo osobe koja pristupa stranici). To je tehnika koja se na Internetu uobičajeno koristi za obavljanje određenih funkcija koje se smatraju bitnim za pravilno funkcioniranje i vizualizaciju web mjesta. Kolačići koji se koriste na web stranici imaju, u svakom slučaju, privremenu prirodu s jedinom svrhom da njihov naknadni prijenos učine učinkovitijim i nestanu na kraju sesije korisnika. Ni u kojem slučaju se kolačići neće koristiti za prikupljanje osobnih podataka.

S web stranice klijenta moguće je preusmjeravanje na sadržaje trećih stranica. Budući da davatelj ne može uvijek kontrolirati sadržaj koji na svojim web stranicama unose treće strane, ne preuzima nikakvu odgovornost za takav sadržaj. U svakom slučaju, davatelj se obvezuje da će odmah povući bilo koji sadržaj koji bi mogao biti u suprotnosti s nacionalnim ili međunarodnim zakonodavstvom, moralom ili javnim redom, nastavljajući s trenutnim povlačenjem preusmjeravanja na navedenu web stranicu, obavještavajući vlasti nadležni sadržaj u pitanju.

Ulaskom u troskovazivota.com, na bilo kojoj od njegovih stranica ili poddomena, prihvaćate prihvaćanje ovih uvjeta i pravila upotrebe.

Google, kao davatelj treće strane, koristi kolačiće za objavljivanje oglasa na ovoj web stranici. Upotreba kolača DART omogućava Googleu da objavljuje oglase korisnicima koji posjećuju ovu i ostale internetske stranice. Korisnici mogu onemogućiti upotrebu DART kolačića putem Google oglasa i pristupom pravilima o privatnosti sadržajne mreže.

Vrste ‘kolačića’ koji se koriste

Web stranica troskovazivota.com koristi i privremene „session“ kolačiće i trajne „cookies“. Kolačići sesija pohranjuju podatke samo dok korisnik pristupa webu, a stalni kolačići pohranjuju podatke u terminal tako da im se pristupa i koristi u više od jedne sesije.

Ovisno o svrsi u koju se obrađuju podaci dobiveni putem ‘kolačića’, web stranica može koristiti:

‘TEHNIČKI KUĆI’

Oni su koji omogućuju korisniku da se kreće po web mjestu ili aplikaciji i koristi različite opcije ili usluge koje postoje u njoj. Na primjer, kontrolirajte promet i komunikaciju podataka, identificirajte sesiju, pristupite web dijelovima s ograničenim pristupom, sjetite se elemenata koji čine nalog, podnesite zahtjev za registraciju ili sudjelovanje u nekom događaju, koristite sigurnosne elemente tijekom navigacija i spremanje sadržaja za širenje videozapisa ili zvuka.

PUBLICITARI «COOKIES»

Oni su oni koji omogućuju učinkovito upravljanje oglasnim prostorima koji su uključeni na web stranicu ili aplikaciju s koje se pruža usluga. Omogućuju prilagođavanje reklamnog sadržaja na način koji je relevantan za korisnika i izbjegavanje prikazivanja oglasa koje je korisnik već vidio.

„STATISTIČKA ANALIZNA KUĆA“

To su oni koji omogućuju nadzor i analizu ponašanja korisnika na web stranicama. Podaci prikupljeni putem ove vrste kolačića koriste se za mjerenje aktivnosti web stranica, aplikacija ili platforme i za izradu navigacijskih profila korisnika navedenih web mjesta kako bi se uvela poboljšanja u uslugu na temelju podataka o upotrebi koje korisnici daju.

U redu KOČNICE TREĆIH STRANAKA

Na nekim web lokacijama možete instalirati «kolačiće» trećih strana koje vam omogućuju upravljanje i poboljšanje ponuđenih usluga. Na primjer, statističke usluge Google Analytics i Comscore.

Kako upravljati kolačićima u pregledniku?

Korisnik ima mogućnost dopuštanja, blokiranja ili brisanja ‘kolačića’ instaliranih na svom računalu konfiguriranjem opcija preglednika instaliranih na njihovom terminalu:

Da biste prilagodili dozvole povezane s «kolačićima» u pregledniku Google Chrome:

 • Kliknite izbornik koji se nalazi na alatnoj traci.
  Odaberite Postavke.
 • Kliknite Prikaži napredne opcije.
 • U odjeljku «Privatnost» kliknite gumb Postavke sadržaja.
 • U odjeljku «Kolačići» možete konfigurirati opcije.

Da biste prilagodili dozvole povezane s «kolačićima» u pregledniku Mozilla Firefox:

 • Na vrhu prozora Firefox kliknite na izbornik Alati.
 • Odaberite opcije.
 • Odaberite ploču privatnosti.
 • U Firefox opciji možete odabrati Koristiti prilagođenu konfiguraciju za povijest da biste konfigurirali opcije.

Da biste u pregledniku Internet Explorer 9 postavili dozvole povezane s «kolačićima»:

 • Na vrhu prozora Internet Explorer kliknite na izbornik Alati.
 • Odaberite karticu Sigurnost i upotrijebite opciju Izbriši povijest pregledavanja kako biste izbrisali kolačiće.
 • Označite okvir «Kolačići» i zatim kliknite Izbriši.
 • Odaberite karticu Sigurnost i pristupite Postavkama.
 • Pomaknite klizač do kraja da biste blokirali sve „kolačiće“ ili potpuno dolje da biste omogućili sve „kolačiće“.
 • Nakon toga pritisnite U redu.

U slučaju blokiranja upotrebe kolačića u vašem pregledniku, moguće su da neke usluge ili funkcionalnosti web stranice nisu dostupne.

U nekim preglednicima možete konfigurirati posebna pravila za upravljanje «kolačićima» po web mjestu što nudi precizniju kontrolu nad privatnošću. To znači da kolačiće možete onemogućiti sa svih web lokacija osim onih u koje imate povjerenja.